вівторок, 28 лютого 2017 р.

Сьогодні млинець - завтра весна

     
       Історія свята Масляна йде своїм корінням глибоко в старовину. Масляна - древнє слов'янське свято, що дісталося нам у спадщину від язичеської культури, що зберігся і після прийняття християнства.
   
     Це веселі проводи зими, осяяні радісним очікуванням близького тепла, весняного оновлення природи. Навіть млинці, неодмінний атрибут Масниці, мали ритуальне значення: круглі, рум'яні, гарячі, вони являли собою символ сонця, яке все яскравіше розгоралося, подовжуючи дні. Можливо, млинці були і частиною поминального обряду, так як масниці передував "батьківський день", коли слов'яни поклонялися душам покійних предків. Це завжди був веселий і улюблений слов'янське свято. Вважалося, що людина, яка погано і нудно провела Масляну, буде невдалим протягом усього року. Цілий тиждень не можна було думати про домашніх справах і турботах. Нестримне обжерливість і веселощі розглядалося як запорука майбутнього благополуччя, процвітання та успіху.


      Масляна святкується в останній тиждень перед Великим постом, за сім тижнів до Великодня. На кожен день масляного тижня існували певні обряди. В понеділок - зустріч Масляної, у вівторок - загравання. У середу-ласунку тещі запрошували зятів на млинці. У широкий четвер відбувалися найлюдніші санні катання. У п'ятницю - тещині вечірки - зяті звали тещу на частування. Субота відводилася золовкиным посиденьок. Закінчується Сирна седмиця прощеною неділею, коли віруючі просять один у одного вибачення. Тому масляного традицією вважається відвідування родичів, друзів - щоб попросити вибачення за можливі завдані образи, примиритися. А потім без образ і з світом вступити у Великий піст.
   Любить наш народ святкування, веселощі і розваги. То чому б не відзначити кінець зими? Адже є чудова нагода - свято Масляної!  





           Бібліотека – філія №3 з обслуговування дітей  спільно з учнями 8 і 9 класів  СЗНЗ№4  провели фольклорне свято  « Сьогодні млинець – завтра весна».

      Бібліотекарі  познайомили учнів з історією та традиціями свята, а діти в свою чергу поділилися своїми знаннями, читали вірші про Масляну. 

  
                           



                               Свято Масляної закінчилося частуванням млинців.


            Діти отримали багато позитивних емоцій від такого спілкування.


            Адже ми всі українці, а традиції предків, це святе для нашого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар