вівторок, 28 березня 2017 р.

Г. К. Андерсен – майстер снів і казок


            Х. К. Андерсен (роки життя - 1805-1875) народився в місті Оденсе, розташованому на острові Фіона в Данії. З дитинства майбутній письменник любив складати і мріяти, часто організовував домашні спектаклі. Коли хлопчикові було 11 років, помер його батько, і дитині довелося заради прожитку працювати. Ганс Андерсен у віці 14 років поїхав до Копенгагена. Тут він був актором в Королівському театрі, а потім за протекцією Фредеріка VI, датського короля, вступив до Слагелсе в школу, звідки потім був переведений в іншу, розташовану в Ельсінорі.

                                         Творчість Андерсена
       У 1829 році вийшов його перший фантастичне оповідання, який приніс популярність письменникові. А через шість років з'явилися "Казки" Андерсена, список кращих з яких представлений в цій статті. Саме вони прославили свого творця. Другий випуск казок був зроблений в 1838 році, а в 1845-му вийшов третій. Казкар Андерсен був уже на той час відомий у Європі. У наступні роки він також публікував п'єси і романи, роблячи безуспішні спроби прославитися як романіста і драматурга, але паралельно продовжував створювати казки. У 1872 році, в Різдво, була написана остання.


    

    Представляємо Вам казки Андерсена. Список був складений нами з найвідоміших його творів, але, звичайно, це далеко не все.

    "Сніжна королева"


Цю казку Ханс Крістіан почав писати, коли подорожував по Європі - в місті Максен, що знаходиться в Німеччині, недалеко від Дрездена, а закінчив твір вже вдома, в Данії. Він його присвятив Йенні Лінд, шведської співачці, своєї коханої, яка так і не відповіла письменнику взаємністю, а опублікована вперше ця казка була у збірнику, який з'явився в 1844 році, напередодні Різдва






    "Русалонька"
Ця казка була опублікована вперше в 1837 році, разом з іншою казкою, "Нове плаття короля", у збірнику Андерсена. У казці закладено глибокий сенс, в ній зачіпаються теми самопожертви, любові, здобуття безсмертя душі


"Бридке каченя"
     Одна з найулюбленіших не тільки у дітей, але і у дорослихСюжет казки розкриває глибинні шари суспільного життя. Каченя, потрапивши на розгодований, обивательський пташиний двір, стає тут об'єктом принижень і знущань з боку всіх його мешканців. Виносить вирок іспанська жирна качка, у якої є навіть особливий аристократичний знак - шовковий яскраво-червоний клапоть, зав'язана на нозі, який вона знайшла на смітнику. Маленький каченя стає в цій компанії ізгоєм. Він іде в розпачі на далеке озеро, де в повній самоті живе і дорослішає. Казка залишає після свого прочитання нотки торжества над злістю, зарозумілістю і гордістю. За допомогою героїв-птахів показані людські взаємини.


"Принцеса на горошині"
     Дана казка дуже коротка в порівнянні з іншими творіннями Г. Х. Андерсена. Сенс її - пошук "другої половинки" людиною, показаний через романтичний сюжет про те, як її шукає юний принц. У творі при цьому робиться м'який акцент на те, що ніяким громадським забобонам не по силам перешкодити знайти людині щастя.








"Дюймовочка"

     Історія маленької дівчинки насичена непростими перипетіями, у безлічі описаними у творі. Але головна героїня їх долає з чудовою легкістю і терпінням, тому отримує у фіналі велику нагороду - щастя і взаємну любов. Сакральний зміст казки при цьому полягає в тому, що випадковість дуже часто це провидіння боже, провідне людини по шляху його долі.





     
   «Свинопас»

Історія про доброго, бідного, гордого принца, який хотів одружитися на легковажній і навіженій дочці імператора.
Люди часом не відразу можуть розпізнати справжні людські цінності і тому виявляються часом "біля розбитого корита".









"Оле-Лукойє"

     "Оле-Лукойє", знаходиться серед найвідоміших творів цього автора. У ній два головних героя: Оле-Лукойє, повелитель сновидінь, чарівник, і Яльмар, хлопчик. Як пише Андерсен в пролозі до свого твору, щовечора Оле-Лукойє пробирається непомітно в спальні до дітей для того, щоб розповісти їм казки. Збризкує попередньо він їм повіки теплим солодким молоком і, навіваючи сон, дме на потилицю. Адже це добрий чарівник. Завжди у нього є при собі два парасольки: з дивовижними картинками, яскравий, і безликий і нудний, сірий. Слухняним, добрим дітям, які вчаться добре, він показує гарні сни, а нехороші не бачать жодного за всю ніч.

"Кресало"
Дана казка, мабуть, одна з найбільш "дорослих" у цього автора, хоча завдяки яскравим персонажам її люблять і діти. Мораль і зміст твору в тому, що потрібно платити за все в цьому житті, але при цьому гідність і честь залишаються завжди фундаментом людського існування. У казці цій оспівується також народна мудрість. Бравий солдат, головний герой, купуючись на блага, що надаються відьмою, завдяки своїй хитрості і мудрості виходить з усіх перипетій переможцем і отримує впридачу королівство і любов принцеси.

      Відомі казки Андерсена, список яких ми описали, включають в себе й інші твори. Ми перерахували лише основні. Кожне з них по-своєму цікаві!

     Письменник-казкар говорив, що життя його схоже на казку

    Але хіба це дивно, що його, Г. Х. Андерсена , доброго і сердечного, любили люди, що він досяг пошани і слави, і ця пошана і слава живуть і будуть жити ще довгі-довгі роки.

Немає коментарів:

Дописати коментар