четвер, 30 березня 2017 р.

2 квітня - Міжнародний день дитячої книги



       Книга це важлива частина в житті кожного з нас, адже вона не тільки допомагає хоча б ненадовго забути про суєту і поринути у світ зі своїми героями, особливими світом і іншими особливостями. Але література, це не тільки розважальний аспект, адже кожна з книг має мораль, а деякі з них і зовсім описують події, які відбувалися з реальними людьми.
     Що ж стосується дитячої літератури, то це невідємна частина в житті кожного малюка, адже саме вона дозволяє зрозуміти, що таке добре, а що таке погано, хороша дитяча література вже з ранніх років дозволяє прищепити почуття відповідальності і справедливості.
                                 Історія Дня дитячої книги
        Вперше в 1966 році Міжнародною радою з дитячої книги була розглянута ініціатива введення такого свята як День дитячої книги, і вже в 1967 році весь світ святкує цей день.
    2 квітня День дитячої книги, ця дата була обрана не просто так, адже в цей день народився один з найвидатніших дитячих авторів Ганс Християн Андерсон. Саме в цей день, організатори особливо підкреслюють всю важливість читання з малих років, а так само говорять про дитячої літератури як невідємної частини формуванні інтелектуального і духовного розвитку нових поколінь.
      Слід зазначити, що дитяча література зявилася порівняно недавно, адже до середини 17 століття розповідали казки усно, на Русі вони називалися билинами. Але в основному, дитяче читання зводилося до вивчення біблійних текстів. І тільки у 18 столітті діти почали читати, всіма улюблені на сьогоднішній день, «Подорожі Гуллівера» і «Робінзон Крузо», так само не малою популярністю користувалися і збірники східних казок.
Міжнародний День дитячої книги 2017 це не тільки свято, головною темою якого є щасливе дитинство, але і своєрідний конкурс, в якому беруть участь як початківці автори, так і акули пера. Раз у два роки міжнародна премія імені Р. Х. Андерсена присуджується особливо видатним письменникам і ілюстраторам, ця нагорода є найпрестижнішою у цій літературній царині, а в деяких джерелах, по важливості і зовсім порівнюється з Нобелівською премією.
Сучасна історія дитячої літератури
    Початок 20 століття, стало знаковим для літературного світу. Саме в цьому році, на території США почали відкриватися спеціалізовані дитячі бібліотеки. А вже через двадцять років, випуск дитячої літератури остаточно закріпився як самостійна галузь у видавничій справі
     А вже у 1922 році, була заснована перша нагорода медаль Ньюбері, яка присуджувалася щорічно Американською бібліотечною асоціацією за видатне твір для дітей, яке було написано і опубліковано на території США за попередній рік.
     На сьогоднішній день, ця медаль є однією з найпрестижніших нагород серед авторів дитячих книжок. Не обійшли стороною і художників, у 1938 році тією ж асоціацією була заснована медаль Колдекотта, яка щорічно вручається кращому ілюстратора.
     Варто зазначити, що дитяча література-це цілий розділ, який ділиться на класи, так наприклад якщо в післявоєнний період величезною популярністю користувався такий жанр як дитяча фантастика, то на сьогоднішній день тенденція докорінно змінилася. Адже друга половина 20 століття, ця епоха дитячої документально прози, яка включає в себе як біографічну, так і історичну. І все ж неможливо виділити якийсь із жанрів, адже дитяча література поєднує в собі правду і вигадка, реальність і фантастику.
     Щороку кілька авторитетних видань по всьому світу створюють списки найбільш цікавих і популярних дитячих книг, і ось один з них:   
        
        Льюїс Керролл «Аліса в Країні Чудес».

     Ця книга вже давно стала класикою дитячої літератури. Розповідає вона про те, що в одному з англійських містечок, жила дівчинка під імям Аліса, але її дитинство було затьмарене тим фактом, що королева Вікторія, заборонила дітям рухливі ігри, що б вони не піднімали багато шуму.
     І ось одного разу, дівчинка побігла за білим кроликом і провалилася в його нору, з цього і почалися захоплюючі пригоди Аліси в Країні Чудес.
  Антуан де Сент-Екзюпері 
«Маленький принц». 
     Мало хто знає, що автор цієї книги був не тільки талановитим письменником, а й видатним льотчиком
     А написати цей твір, як не дивно, його надихнула аварія, в яку він потрапив над Лівійською пустелею. Там він пробув цілих десять днів, але він не засмутився, адже у нього зявився друг маленький пустельний ліс.
     Саме це незвичайне знайомство надихнуло автора на написання книги.







Джоан Роулінг серія книг про Гаррі Поттера.

  Серія з семи романів яка дозволяє поринути у світ магії та чаклунства, в цих книгах є все що необхідно для захоплюючого проведення часу, любов і дружба, веселі і забавні ситуації, ну і звичайно ж, як в будь-якій дитячій книзі добро завжди перемагає.  
   

  Роальд Дал «Чарлі і шоколадна фабрика».

    Ця захоплююча історія розповідає історію про бідного хлопчика, який отримував подарунок один раз в рік, і це був шоколадний батончик. Як же сподівався Чарлі, що саме в цей раз, всередині нього він знайде золотий квиток на шоколадну фабрику містера Вонки
     На жаль, йому не пощастило, але він мав добре серце, і тому з ним сталося неймовірне пригода.










      Чарльз Діккенс                    «Пригоди Олівера Твіста».    
     Цей пригодницький роман про непросте життя головного героя. Народившись в работном будинку, у хлопчика не було вибору, крім як зануритися на дно кримінального Лондона, але автор вчить своїх читачів, що світ не без добрих людей і з будь-якої, навіть самої складної ситуації можна знайти вихід.


























Немає коментарів:

Дописати коментар