пʼятницю, 31 серпня 2018 р.

"Постукав вересень у двері"


     Друзі, чи замислювався ви над тим, чому вересень так називається? Ні? Саме час дізнатися! Сьогодні ми розповімо вам, звідки походить назва першого гінця осені та як називають вересень за рубежем. Обіцяємо  здивувати!
Якщо дні стали коротшими, за вікном накрапає дощик, а з дерев облітає перше жовте листя, будь певен — у гості завітав дев’ятий місяць року — вересень. А чи знаєте ви, чому його так назвали?
     Чому вересень назвали вереснем?
     Назва дев’ятого місяця року пов’язана з вересом — вічнозеленою рослиною, широко розповсюдженою на Поліссі. Пахучі суцвіття вересу розпускаються в серпні й цвітуть аж до кінця жовтня. Проте найпишніше рожево - бузкові квіти вкривають піщані пагорби, торф’яники та соснові бори саме у вересні.

Як називають вересень в інших країнах?
     Так, як і українці, назву першого місяця осені тісно пов’язують з вересом і наші сусіди - слов’яни. Білоруси називають його «верасєнь», поляки — «вжесєнь». У перекладі з латинської мови вересень означає «місяць цвітіння вересу», а з литовської — «місяць вересу».
    Та більшість європейських народів використовують латинську назву «септембер», що в перекладі означає «сьомий». Не дивно, адже ще у Древньому Римі вересень і справді був сьомим місяцем року.
    Справа у тому, що у римлян новий рік починався з березня. Тож навіть, коли літочислення змінилося з юліанського на григоріанське, назву лишили старою.
Давні назви вересня
      Сучасна назва вересня стала загальноприйнятою в нашій країні не так давно — лише на початку ХХ століття. А раніше у кожному регіоні панували свої, домашні назви. У давньоруській мові вересень офіційно називався «руєн», в народі ж його нарекли «ревуном». І не дарма, адже саме на початку осені починали ревти лосі та олені, влаштовуючи шлюбні герці.
      Схожа варіація назви вересня і досі збереглася у сербів («руян»). А в чеській мові зберігся термін «рієн» — щоправда, стосується він жовтня.
Поряд з «руєнем» активно вживалася назва «зарев». Вчені переконані, що всі ці наклички так чи інакше пов’язані з жовтим кольором, бо ж саме цієї пори починає жовтіти листя.
      У книгах часів Київської Русі зустрічається назва «вареснєць». Деякі дослідники вважають, що вона пов’язана з першими осінніми заморозками, що трапляються у вересні, та все ж ймовірніше тут йдеться про верес.
Як називають вересень у різних куточках України
     На Заході нашої держави вересень здавна називали «сівень» та «маїк», що пов’язано з масовою сівбою збіжжя і «маянням» (сходом) озимини.
     На Поліссі вересень часто називають «бабиним літом». Така назва пов’язана із роботою на полях та городах, яку цієї пори жінки закінчували та могли нарешті зітхнути з полегшенням. 
     Відома в Україні і назва «покрійний» — від свята Покрови, яке за старим стилем випадає на 1 жовтня. На той час листя вже рясно покриває землю. Не дарма кажуть, що з вересня листя на дереві не тримається.


Немає коментарів:

Дописати коментар