суботу, 18 серпня 2018 р.

Святий Спас прийшов до нас!


   У самий розпал збирання врожаю, коли фрукти самі спілі й соковиті, відзначають – Яблучний спас або, як церква іменує, велике свято – Преображення Господнє. Природа в цей час дійсно перетворюється, барвисте літо йде, жовтіє листя, ночі стають холоднішими, все вказує на швидкий прихід  осені.
Серед трьох Спасів, що відзначають у серпні - Яблучний, користується особливою любов'ю у народу. Навіть не дуже побожні люди, на свято переймаються небувалою духовністю і обов'язково відвідують церкву. Він входить в число дванадцяти найважливіших церковних подій. Дата святкування Яблучного спаса завжди залишається незмінною - 19 серпня.
   В народі часто використовують і інші найменування урочистості: Перші осеніни, Другий спас, Великий спас. Свято також отримало назву - Врятував на горі, з-за давніх біблійних подій, описаних у Євангелії. Ісус Христос, обравши своїх трьох самих вірних і відданих учнів - Якова, Івана та Петра, піднявся з ними на гору Фавор, в Галілеї. Там вони щиро молилися Всевишньому.
    Раптово учні Христа провалилися в глибокий сон, позбавлений будь-яких сновидінь. Розбудило їх неймовірно яскраве світіння. Відкривши очі, здивовані учні виявили, що Ісус Христос повністю змінився. Його одяг став білосніжним і світився божественним світлом. Поруч з Христом стояли пророки Ілля та Мойсей. Почувши розповідь старців, вірні учні дізналися всю правду, що Син Божий має через 40 днів прийняти болісну смерть і потім воскреснути. Апостолам було заборонено розповідати кому - небудь про те, що трапилося, поки не станеться те, що визначено Всевишнім. Здійснивши перетворення, Ісус наочно продемонстрував, своє божественне і земне начало. В IV столітті в пам'ять про священну подію, на знаменитій горі, був побудований храм. Пізніше були споруджені ще дві церкви - католицька і православна.
   Починаючи з тої давньої, пам'ятної події і донині, християни кожен рік святкують Преображення Господнє. Знаючи, коли буде Яблучний спас у 2018 році, віруючі заздалегідь готуються до свята, суворо дотримуються посту, очищають тіло і душу. Ввечері перед святом, священики проводять більшу церковну службу. А вже вранці, проходить урочиста літургія та хресний хід.

Прикмети та повір'я на Яблучний спас 2018 
   За народним повір'ям, перше з'їдене яблуко, розповість чого чекати від долі в найближчому році. Якщо буде кислим, то попереду чекають неприємності, а ось якщо виявиться солодким, то і життя буде сповнене радості і щастя. Кисло-солодкий плід, завжди означає - міцну сім'ю, спокій і затишок в домі. Часто дівчата, з'їдаючи перше яблучко, вмокають його в мед і загадують, своє найзаповітніше бажання. Якщо помисли чисті і прохання йде від серця - загадане здійснитися. Дівчат часто порівнюють з квітучою яблунею. Тому на свято, молоді панянки, просять у дерева поділитися красою і вплітають у вінки яблучні листя.
     Існує дуже багато прикмет і повір'їв, що збереглися і до наших часів:

Дощ на Другий спас - зима буде мокрою і холодною.
Сонце і тепло в свято - обіцяє сніжну зиму, без сильних морозів.
Не можна проганяти мух, якщо сідають на руку, інакше можна сполохати щастя. Необхідно почекати поки комаха сама полетить.
Якщо при посіві пшениці, дме північний вітер, то колосся вродять великі.
Бджоли роями і почався дрібний дощ - швидко настане осінь, холодна і дощова.
На мед злітаються бджоли - до достатку в домі.
Якщо на Яблучний спас, листя на деревах пожовкло - погода незабаром зміниться і сильно похолодає.
До 19 серпня, необхідно зібрати весь урожай зернових, інакше перший дощ все погубить.
Хто займається шиттям на свято, потім буде лити сльози все життя.
Багато шпаків на деревах - до суворого січня.
   Абсолютно не втратили своєї актуальності, народні прикмети і до 2018 року. Вони пройшли через століття і перевірені не одним поколінням. Яблучний спас, нагадує про велику силу природи і її неоціненні дари. Велике свято, дійсно перетворює людей, роблячи їх добрішими і зароджуючи в їхніх серцях любов до всього живого.


Немає коментарів:

Дописати коментар