четвер, 25 лютого 2021 р.

Інформаційне сафарі "Шлях до Лесі. Пізнаємо талановиту письменницю": до 150-річчя від дня народження

 

Ось перед нами на столі

Портрет стоїть у рамі.

Він всім знайомий  -

І мені, і татусю, і мамі.

З портрета дивиться на нас

Вкраїнка – поетеса.

Це – гордість нашої землі

Нескорена, незламна Леся!





Лариса Петрівна Косач (Леся Українка) народилася 15 лютого 1871 року у місті Новоград-Волинському на Волині (нині Житомирська область). Про Лесю Українку як письменницю, поетесу, яка тридцять років боролося з тяжкою хворобою – туберкульозом кісток, знає кожен.

Ще малою вона зацікавилася літературою та історією. ЇЇ мати, відома письменниця Олена Косач, і сама писала під псевдонімом Олена Пчілка. Вона і дала доньці символічне ім’я – Леся Українка.

У 9 років Леся написала перший свій вірш, а вірш тринадцятирічної поетеси надрукував львівський журнал «Зоря». Саме тоді з’явився її перший псевдонім 1884 року – Леся Українка. Леся написала близько 270 віршів, не рахуючи поем, віршованих драматичних творів та перекладів.

Юна Леся підготувала посібник з історії стародавнього світу для молодших братів і сестер. Вона захоплено вивчала іноземні мови, перекладала, зокрема вірші улюбленого німецького поета Гайнріха Гайне. Ще вона дуже добре грала на фортепіано, яке було її вірним другом, любила музику, але грати з-за хвороби більше не могла. Так з’явився вірш «До фортепіано», сповнений болю і жалю.

Потребуючи довгого кліматичного лікування, від 20 років Леся Українка багато подорожувала. Неодноразово була на Галичині та на Буковині, де зустрічалася із визначними західноукраїнськими діячами. Майже рік жила у дядька Михайла Драгоманова у Софії. 

Михайло Павлик , письменник і громадський діяч, казав після однієї зустрічі із нею у Львові 1891 році, що Леся просто приголомшила його своєю освіченістю й тонким розумом. Для свого віку вона виявилася геніальною жінкою. Він довго з нею розмовляв і в кожному її слові бачив розум і глибоке розуміння поезії, науки і життя. А тоді Лесі Українці було лише двадцять років!

Леся Українка ввійшла  у світ культури, виправдала своє ім’я та зробила його національним символом!


Немає коментарів:

Дописати коментар