неділю, 1 квітня 2018 р.

"Майстер казки!"- 2 квітня 213 років від дня народження Г. Андерсена


   
    Ганс Крістіан Андерсен народився 2 квітня 1805 року в Оденсі на острові Фюн. У 14 років він залишає Оденс заради Копенгагена, оскільки сімя жила дуже бідно, а він мріяв стати знаменитим.
    Незважаючи на його неефектну зовнішність, з жалю Ганс Крістіан був прийнятий в Королівський театр, де грав другорядні ролі. Співчутливі люди клопотали перед королем Данії Фредеріком VI, який дозволив йому вчитися в школі в містечку Слагельсе, а потім в іншій школі в Ельсінорі за рахунок скарбниці. Учні в школі були на 6 років молодші Андерсена. Цей період він згадував  як найпохмурішу пору свого життя. У 1827 році Андерсен завершив навчання. До кінця життя він писав з граматичними помилками Андерсен так і не здолав грамоти.
    Андерсен ніколи не був одружений і не мав дітей.
У 1829 році фантастичне оповідання «Піша подорож від каналу Холмен до східного краю Амагер» принесло письменникові популярність. Андерсен пише велику кількість літературних творів,  в 1835 році «Казки» принесли йому справжній успіх (за 40 років написав 156 казок). У цьому жанрі найповніше виявився художній талант Андерсена.
Його перший роман, «Імпровізатор» (1835), був добре прийнятий критиками.
    У 1840-х роках Андерсен спробував повернутися на підмостки, але без особливого успіху. У той же час він підтвердив свій талант, видавши збірку «Книга з картинками без картинок».
    У другій половині 1840-х і в наступні роки Андерсен продовжував публікувати романи і пєси, марно намагаючись прославитися як драматург і романіст.
    У 1872 році Андерсен впав з ліжка, сильно забився і більше вже не оговтався від травм, хоча прожив ще три роки. Він помер 4 серпня 1875 і похований на кладовищі Ассістенс в Копенгагені.
  Найпопулярніші казки Андерсена: 
   «Дівчинка з сірниками», «Гидке Каченя», «Снігова Королева», «Червоні Башмаки», «Нове вбрання короля», «Соловей», «Кожному своє місце», «Свині», «Слимак і кущ троянди»,«Дюймовочка», «Стійкий оловяний солдатик», «Кресало», «Русалонька».


Немає коментарів:

Дописати коментар