суботу, 9 грудня 2017 р.

" Найвищі вершини світу" (11 грудня - Міжнародний день гір)


                                                                          Краще гір можуть бути тільки гори,
                                                                          На яких ти іще не бував ...
                                                                                                                  В. Висоцький.
      Гори завжди вабили людей їхня недосяжна краса та горді вершини оспівувались у найпрекрасніших віршах.
   11 грудня святкується Міжнародний день гір, встановлений у 2003 році.
   Північна Америка Гора Мак-Кінлі, Аляска



Гора Мак Кінлі (або Деналі) на Алясці є найвищою вершиною в Сполучених Штатах і в Північній Америці з найвищою точкою на рівні 6,194 метрів над рівнем моря. По співвідношенню основи до піку, це найвища гора на Землі. Виміряна по топографічному положенню, це третя вершина після гори Еверест і Аконкагуа. Це головна центральна частина Національного парку Деналі.
Південна Америка Аконкагуа, Аргентина
Аконкагуа найвища гора як Південної, так і Північної Америки з висотою в 6,959 м. Розташоване в гірському ланцюзі Анд, в провінції Мендоса, Аргентина. Точка на вищому рівні розташована приблизно в 5 кілометрах від провінції Сан-Хуан і в 15 кілометрах від міжнародного кордону з Чилі. Аконкагуа найвищий пік і в Західних і в південних півкулях.
Європа Гора Ельбрус, Росія
Гора Ельбрус бездіяльний вулкан, розташований в західній гірській ланцюга Кавказу, в Кабардино-Балкарії та Карачаєво-Черкесії, на кордоні Росії і Грузії. Пік Ельбруса є найвищим на Кавказі в Росії. Не дивлячись на те, що думки все ж розходяться в тому, як Кавказ розподілений між Європою та Азією, багато джерел все ж погоджуються, що Ельбрус найвища гора у всій Європі.Найвища точка Ельбрусу досягає 5,642 метрів.
Азія Еверест, Непал / Китай

Еверест найвища гора Землі з піком в 8,848 метрах над рівнем моря, розташована в Гімалаях. Міжнародна межа між Китаєм і Непалом якраз проходить на вищому рівні. Найвища гора на Землі приваблює безліч досвідчених альпіністів. Істотних технічних проблем безпосередньо з підйомом на стандартному маршруті не виникає, але Еверест являє інші небезпеки, такі як висотна хвороба, погана погода та сильний вітер.
Африка Гора Кіліманджаро, Танзанія
Кіліманджаро, з його трьома вулканічними конусами, Кібо, Мавензі, і Шира, є недіючим вулканом в Національному парку Кіліманджаро, Танзанія і найвищою горою в Африці з вершиною в 5,895 метрах над рівнем моря. По суті це гігантський стратовулкан, який почав формуватися мільйон років тому, коли лава вивільнилася з зони Східно-Африканської зони розломів.Два з його трьох піків, Мавензі і Шира, згаслі, в той час як Кібо (найвищий пік) бездіє і може прокинутися знову. Останнє виверження було датовано періодом в 360,000 років тому, в той час як активність була зареєстрована лише 200 років тому.
Австралія та Океанія – Пунчак-Джая (піраміда Карстенз), провінція Папуа, Індонезія
Пунчак Джая, або Піраміда Карстенз є найвищою точкою гори Карстенз в провінції Папуа, Індонезія. З висотою в 4,884 метрів над рівнем моря, це найвища гора в Індонезії, Океанії та Австралії, а так само 5-я найвища гора в Південно-Східній Азії.
Антарктида – Гірський масив Вінсон, гори Еллсуорт
Гірський масив Вінсон найвища гора Антарктиди. На 4,892 метрах знаходиться найвищий пункт Гора Вінсон, яку назвали в 2006 на честь Карла Вінсона, члена американського Конгресу з Джорджії. Гірський масив Вінсон був вперше виявлений в 1958 і підкорений в 1966. Експедиція 2001 вперше піднялася через Східний маршрут, а також провела вимірювання GPS на вершині. З лютого 2010 1,400 альпіністів спробували досягти вершини Гори Вінсон.

Немає коментарів:

Дописати коментар