четвер, 5 січня 2017 р.

Святкування Різдва в Україні

      На Україні підготовка до Різдва починається 2 січня. До приходу Різдва на Україні люди намагаються впоратися з усією важливою роботою. До Різдвяних свят господині ретельно прибирають будинок, застилають нові скатертини, намагаються зробити обновки. З 4 січня українці заготовлюють усі необхідні продукти для приготування святкової різдвяної вечері. За традицією, на Святвечір (Різдво) готують 12 пісних страв.

      Традиційно 12 страв готується тому, що вважається, що впродовж року місяць "обходить" 12 разів землю. Кожному місяцю українці присвячують по одній страві. З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: кутю (варену пшеницю, до якої додають мак, мед, родзинки, волоські горіхи), узвар (відвар з сушених фруктів: груш, яблук, слив, вишні), гречану або пшоняну кашу, квасолю, варений горох, гриби, пісні пироги з капустою або ягодами, вареники, голубці з рисової каші в капустяному листі, а також коржі з маком, капусняк (борщ з капусти, який заправляють пшоном і соняшниковою олією) і так далі. Особлива увага приділяється приготуванню куті. Вона, як і узвар готується першою. На передодні Різдва - 6 січня, удосвіта виставляють святкову пшеничну кашу на вікна і стіл. Кутя, як правило, займає найпочесніше місце у будинку.


     За звичаєм, кожен член сім'ї в різдвяний вечір має бути удома. Для родичів і інших відсутніх членів сім'ї ставлять на столі дві тарілки і чарки. Вважається, що під час Святої вечері в кожному будинку також є  присутніми родичі, що померли, - саме для них готують і ставлять кутю. Раніше за традицією страви вживали із загальних мисок. Зараз цієї традиції майже не зустрінеш. Після вечері, яка зазвичай триває декілька (3-4) години, кутю і інші святкові страви не прибирають із столу, а залишають для духів родичів, що померли. Для них також залишають склянку води, чистий рушник.

      Після закінчення вечері співають колядки. За звичаєм, діти носять обід до своїх хресних. Вже надвечір йдуть перші колядники (звичайно, це діти), з сумками для гостинців. Колядувати (виспівувати народні обрядові пісні) і заходити у будинок господаря  в день Різдва дозволяється тільки чоловікам, які, згідно із звичаєм, приносять у будинок благополуччя, світ, спокій. Тому господарі радісно обдаровують хлоп'ят грошима і гостинцями. Після Святої Вечері, в 2-3, іноді і о 4 годині ночі колядують дорослі. Наступного дня уся сім'я йде в церкву на урочисте Різдвяне богослужіння. Цього дня прийнято щедро пригощати гостей, а також ходити в гості до  хороших знайомих, кумів, друзів і сусідів.



      

Немає коментарів:

Дописати коментар