четвер, 7 грудня 2017 р.

7 грудня - cвято великомучениці Катерини

     7 грудня - день великомучениці Катерини, у народі "Катерини", свято дівочої долі. У цей день перед образами цієї святої дівчата ставлять свічки, а потім під вечір ворожать на свою долю.
     Свято Катерини в Україні вважали пророчим для долі кожної дівчини. Жінки просили святу про злагоду в родині, дівчата про щасливий шлюб.
В день Катерини вранці, до схід сонця, дівчина йде в садок і зрізує гілочку вишні. В хаті ту гілочку ставить у пляшку з водою і чекає свята Меланії 14 січня. Якщо до Меланье вишня зацвіте добрий знак: так і доля дівоча цвісти буде. Засохне гілочка без цвіту кепська ознака.
     Увечері дівчата сходяться до однієї хати і варять спільну вечерю борщ і кашу. Приходять хлопці, починаються розваги: сміх, співи, але без танців, бо то піст.
     Опівночі, перед першими півнями, дівчата беруть горня з вечерею, обгортають його новим рушником і йдуть закликати долю до воріт. Кожна з дівчат вилазить по черзі на ворота, тримаючи в руках горня з кашею та борщем, і тричі гукає: "Доле доле, йди до мене вечеряти!"
     Хлопці цього дня постилися до служби Божої і щиро молилися, аби Бог дав їм хорошу дружину роботящу, не ледащу, до того ж лицем пригожу і до чоловіка лагідну.
    В народних переказах дівоча доля то гарний і вдатний хлопець, а чоловіча гарна та працьовита жінка. Та вона буває і роботящою, і лінивою це вже кому яка дістанеться
    Вгадати, звичайно, нікому не дано.
                       Прикмети на День Катерини:
       За традицією, у День святої Катерини треба обов'язково сходити в церкву. Але крім цього вважалося, що якщо поставити свічку святій і помолитися їй, то у вас буде дуже щасливий шлюб.

        Так само, у День святої Катерини визначали, якою буде погода потім:

     - Ясний день 7 грудня морозна і холодна зима. 

 - Тепла погода морози вдарять тільки на Варварін день (після 17 грудня).

- Круги біля місяця буде холодна погода. 

- Сонячні промені пучками спрямовуються догори скоро почнеться завірюха.

Немає коментарів:

Дописати коментар