понеділок, 18 грудня 2017 р.

«Йде Святий Миколай, ти добром його стрічай». 19 грудня - День Святого Миколая


МИКОЛАЙ

Ти сьогодні швидше спать лягай,
Бо приїде в гості Миколай.
Бачиш, перша зіронька горить —
То вже Миколай до нас спішить.
В нього коні білі, наче сніг,
Борода сивенька аж до ніг,
У сріблясті саночки сіда,
І за вітром в'ється борода. 
Миколай про діток знає все,
Подарунки кожному несе,
Має для дитячих подушок
Подарунків повно — аж мішок!
                                                                     В. Паронова
    19 грудня ми будемо відзначати День Святого Миколая. Це свято - одне з найулюбленіших днів, про який у нас залишилися найсвітліші спогади з дитинства. І як же його не любити, адже кожна дитина знає, що в ніч з 18 на 19 грудня Святий Миколай приносить подарунок і залишає його під подушкою.
                                                      Ким був Святий Миколай
     Святий Миколай, за легендами, був сином багатих людей. Однак, як кажуть багаті теж плачуть, їх спокійне життя затьмарювало те, що у них зовсім не було дітей. Його батьки довго просили у Бога в храмі дитину, обіцяючи при цьому, що їх майбутній син обов'язково буде служити Господу. Нарешті, в їх житті з'являється такий довгоочікуваний дитина. Але, на жаль, вони рано пішли з життя і Микола осиротів.
      Відомо, що Святий Миколай був великою людиною, про доброту якого до цих пір ходять легенди. Саме він врятував місто Світи від голоду, допоміг оклеветанним воєначальникам уникнути смерті, а те, скільки він допоміг бідним як на суші, так і на морі і порахувати складно. З покоління в покоління про нього розповідають дітям, як про велику людину.
                   День Cвятого Миколая в православ'ї
    Основна відмінність цього свята полягає в тому, що в католицьких країнах його відзначають 6 грудня, а ось православні 19 грудня. Як і будь - яке свято, День Святого Миколая широко відзначався з веселими вечірками і посиденьками.
Як і в інших країнах у нас також прийнято було дарувати подарунки дітям. За легендою Микола весь день перед святом випікає печиво у вигляді зірок, а потім підкладає їх уночі під подушку дітям, у нас їх називають миколайчиками.
    З самого ранку в церквах служили службу в честь святого, після якої влаштовували гулянки і братчина. Частування на свято були куплені в складчину, таким чином наші предки намагалися загладити всі сварки.
    До речі, з нетерпінням цього свята чекали не тільки діти, але й дівчата. Адже це одна з можливостей показати себе, свої наряди і знайти нареченого. А вже ввечері дівчата збирались у когось у хаті, щоб поворожити на судженого.
    День Святого Миколая відзначають у період Різдвяного посту, тому раніше традиційними стравами були вареники з грибами і пиво.
День Святого Миколая в Католицтві
      У кожній католицькій країні свої незвичайні і оригінальні традиції:
Нідерланди
      Напередодні свята, а саме 5 грудня всі діти ретельно начищають свої черевички, які після ставлять біля каміна. Усередині зазвичай залишають сіно і морквину, щоб Санта Клаус погодував своїх оленів. А ось вранці 6 грудня у своїй взуття вони знаходять солодкий сюрприз. Але подарунки на цьому не закінчуються у цей день. Увечері за легендою Санта Клаус залишає мішок з подарунками поза домом. І сусіди або батьки, кажучи, що вони помічники старого, заносять мішок в будинок.
                                                   Франція
      У цій країні ставляться особливо до Святого Миколая, так як у них в храмі в Лотарингії знаходиться десниця святого. Тому 6 грудня тут офіційне свято. По центральних вулицях можна зустріти процесію з музикою і фанфарами. На чолі цієї ходи обов'язково сивочолий старий, який роздає всім дітям солодощі. А ось позаду нього йде привид, у якого в руках різки і мішок. За легендою неслухняних дітей він засовує в мішок, а потім тягне до себе в печеру і б'є їх різками.
 Угорщина і Румунія
      У цих країнах також прийнято залишати черевики в ніч з 5 на 6 грудня, тільки на підвіконні. Якщо дітки були слухняними, то вранці вони знаходять подарунок, якщо ні, то гілку.
Італія
      А ось тут подарунки отримують не лише діти, але й молоді нареченої. При чому дарують презенти їм протягом всього дня. Ця традиція отримала назву "Rito delle nubili"
Чехія
     Напередодні свята кожна дитина, де б він не знаходився вивішує на камін різдвяний носочок. Вважається, що вночі приходить Святий Мікулаш і слухняним дітям кладе солодощі та фрукти, а неслухняним картоплю.
Албанія
     Свято Святого Миколая тут відзначають не 6, а 5 грудня ввечері. Тут влаштовують пишний обід, а традиційною стравою є смажений ягня або свинина. Святкування починається з того, що албанці запалюють свічки і постять, а коли настає опівночі всі вітають одне одного словами "Нехай Ніч Святого Миколая допоможе тобі!" і починають трапезу.
 Прикмети на День Святого Миколая
    День святого Миколая вважався останнім днем у році, коли необхідно було роздати всі борги. Якщо цього не зробити, то в прийдешньому році сім'я буде бідувати.
   Якщо ж до свята пішов сніг, то зима буде холодною, морозною і суворою. Про те, яка зима буде говорила і погода в День Святого Миколая. Якщо холодно, то і весь сезон буде, а якщо тепло, то зима буде ясною і без сильних морозів.
    У цей день прийнято було миритися, при цьому примовляли: «На Никольщину клич одного, клич і ворога, обидва будуть друзі».
   Якщо ж господар будинку першим не обійде свій двір, то в наступному році буде біда. Тому на Миколая чоловіки намагалися встати раніше і обійти весь двір.
    А ось якщо перед Ніколою з'явився іній, то рік буде багатим і врожайним.
     Дорогі наші, діти, давайте разом наслідувати добро і вчинки Миколая! Нехай це свято стане для нас святом Милосердя, святом Доброти, Прощення, Любові до ближніх!






Немає коментарів:

Дописати коментар