неділю, 27 серпня 2017 р.

28 серпня – свято Успіння Пресвятої Богородиці

     

     Успіння Пресвятої Богородиці - це свято особливе для всіх християн, оскільки присвячене Божій Матері. А саме: її успінню. Відзначають його щороку 28 серпня. У народі це свято ще називають "Перша Пречиста".

                   Що обов'язково треба зробити на Успіння:
                                      Сходити в храм на службу.
      У давнину в ці дні до церкви несли колосся пшениці нового врожаю для освячення. Зараз таке не практикується. Але служба у цей день відбувається особлива - урочиста і святкова. Також треба неодмінно поставити свічку, згадавши при цьому всіх рідних і близьких.
                                          Помолитися за дітей.
      Мати Божа, як вірили наші предки в цей день особливо чуйно прислухається до молитов за дітей. Тому потрібно попросити Діву Марію і про здоров'я для малюків, і про те, щоб щасливо склалася доля у дівчат на виданні.
     Роздати милостиню і нагодувати нужденних у цей день вважається правилом. Тому що в такий день, як Успіння Пресвятої Богородиці, повинні відчути радість і захист всі люди, в тому числі і ті, у кого немає фінансової стабільності.
     Робити заготовки на зиму не тільки можна, але і потрібно! Вважалося, що вже найближчим часом на городі не буде того розмаїття овочів, яке можна приготувати про запас. Особлива увага при цьому приділялася засолюванні огірків.
     І, звичайно, в цей день можна посвататися. Прийняти сватів і обговорити деталі майбутнього весілля - дуже хороша прикмета, яка обіцяє щасливе подружнє життя.
           Що не можна робити на Успіння Пресвятої Богородиці:
    В цей день ні в якому разі не можна ходити босими ногами по росі: вважається, що таким чином можна зібрати тільки хвороби.
     Не можна надягати незручне взуття: це може накликати нещастя і біди.
     Наші предки вірили, що в цей день не можна нічого встромляти гострого в землю, тому що вона повинна відпочити.
       В цей день не можна різати ножем продукти. Тому господині навіть намагалися нічого не готувати в цей день на кухні. Готували святкові страви напередодні Успіння, а хліб ламали руками.
     І особливо на Успіння не можна ні з ким сваритися: інакше сварки в домі весь рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар