четвер, 12 січня 2017 р.

Свято Маланки – Щедрий Вечір, і Василя – старий Новий рік

         Вечір 13 січня (Маланки) в народі звався Щедрим або Багатим, і окрім святкової родинної вечері, обовязковим його атрибутом було щедрування та колядування по хатах, обряди «Коза», «Маланка та Василь», веселі гуляння, віншування та побажання на добро, на щастя, на многії літа. А вдосвіта на 14 січня (Святого Василя) кожен господар чекав до хати засівальників, котрі, посіваючи зерно і примовляючи якнайкращих віншувань врожаїв, прибутку та добробуту, приносили в хату щастя і достаток на цілий рік.


         На переддень Нового року припадало свято Маланки, а це означало, що хлопці шукали у коморах кожухи, жіночі спідниці і маски тварин, аби ввечері влаштувати у селі справжній український карнавал.
         Господині тим часом порались біля печі, бо до заходу сонця їм потрібно було приготувати святкову вечерю, яку ще називали щедрою. Чого тільки не було на столі: і ковбаси, і холодець, і шинка, і вареники з сиром. Їх до речі мала бути така гірка, щоб батько за нею навіть дітей своїх не міг побачити.

         Обов'язково слід було насмажити млинців. У процесі господині примовляли: "Щоб усе так росло в Новому році, як млинці на дріжджах".
Як тільки стіл був накритий, жінки особливо ретельно чепурили піч, бо вважалось що напередодні Нового року вона "танцює". Ніхто у цю ніч на ній не спить, більше того, навіть нічого у неї не кладуть, бо тяжко їй танцювати.
Сім'я сідала до багато столу і чекала коли нарешті у двері постукають Маланка з Козою, Ведмедем, Журавлем і циганом.
         За цими гуляннями можна було не помітити, як наступав Новий рік, тобто 14 січня. Цього дня українці відзначали день святого Василія і з самого ранку в кожній хаті чекали молодих посівальників. Ті понапихавши зерна у кишені та рукавиці, змагались, хто перший засіє господарям щастя. Не рекомендували сіяти горох, бо це до сліз, і гречку, бо заведуться блохи. Але найгірше, якщо першою до хати заходила жінка це віщувало нещастя.

         А далі знову за новорічний стіл: тут важливими були три страви: по-перше щось зі свинини, бо Святий Василь був їхнім покровителем, далі страва із зайця щоб в новому році бути спритними, а ще з півня, щоб бути легкими, як птах.


        
                                                        Щедрий вечір, добрий вечір,
                                                                 Добрим людям на здоров'я.
                                                                 А пан, як господар.
                                                                 Господиня, як калина.
                                                                 А діточки, як квіточки.
                                                                 Щедрий вечір, добрий вечір,
                                                                 Добрим людям на здоров'я!

   


Немає коментарів:

Дописати коментар