вівторок, 27 лютого 2018 р.

Березень - світанок весни


     Березень первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року, адже колись новий рік зустрічали саме в березні. Це місяць сонцегрій, весновій, вітроніс.
     Місяць назвали так тому, що в березні плаче білокора береза, коли наші предки вирубали значні ділянки березового лісу для землеробства, була поширена назва «березоль», утворена з основ двох слів «береза» і «золи» (заготівля березового попелу для виготовлення скла). Проте як слово потрапило в літературну мову, визначити досі складно
     У фольклорних матеріалах слово «березень» вжива­ється рідко і здебільшого в найновіших записах, частіше в українській народній твор­чості трапляється назва «март» або «марець». Назва березень закріпилась за місяцем лише у середині XIX століття. До речі, є таке народне прислівя про березовий сік: «Парубок напється велетнем стане, дівчина напється коханого зустріне». За іншою версією березень походить від давньоукраїнського слова «сухий» (від сушіння зрубаних дерев). 
Також березнем слов'яни могли називали цей місяць тому, що в березні палили на вугілля березу, а в теплих районах вже збирали березовий сік. У Білорусії його так і називають - Сакавік. У хорватів березень кличуть Сушец. Вважається, що цього місяця мало буває опадів і в лісі сухо... А ще в народі називають березень каплюжником, капелюжником, крапельником. За швидке сніготанення і поява перших таловин - протальником. Прозвали березень наші предки і Свистуном, свистунцем.



Немає коментарів:

Дописати коментар