середу, 9 серпня 2017 р.

Літом в книгу зазирнути не забудь!


Коли надворі стає все спекотніше, хочеться відкласти кілограмові томи «серйозної» літератури і взяти з собою у парк, чи на море щось легке та приємне
     Ми пропонуємо перелік книг, які створять вам гарний настрій.

                                    Канікули, канікули, весела пора,
                                    Їм так радіє уся дітвора,
                                   Літо, літо, літо,
                                   Довго з нами будь.

   Роальд Дал "Чарлі і шоколадна фабрика"
Казково-фантастичний роман Роальда Дала про пригоди хлопчака Чарлі Бакета на шоколадній фабриці геніального і дивакуватого кондитера містера Вонки.
       







  Катерина Міхаліцина " Хто росте в парку?"

Ця книжка ідеальна для того, щоб узяти її з собою в парк чи в ліс і за читанням неспішно вивчати різні види дерев.
"Хто росте в парку?" – винятково художній нон-фікшн, ніжно ілюстрований Оксаною Булою. За сюжетом малесенький листочок шукає дерево, якому він належить, – у такій простій сюжетній канві насправді ставляться вкрай важливі екзистенційні питання "Хто я є?", "Звідки я?", "Я не такий, як усі, це нормально?". Пошуки "рідного" дерева дали авторці нагоду розповісти про різні дерева, що ростуть у парку, чим вони відрізняються, що їх виділяє, які їхні зовнішні особливості. В результаті – дитина бачить на малюнках різні листочки, стовбури й кору, вчиться розрізняти дерева й співпереживає маленькому листочку, який урешті знайде свого родича.
        Книжка для дошкільнят і молодших школярів.

Іван Андрусяк " Стефа і Чакалка"

    "Стефа і Чакалка" побудована за традиційними законами казки, де є головний герой (у нашому випадку – героїня), порушена заборона і покарання зі страховиськами, темним лісом і всілякими пригодами.
     Стефу-забіяку, Стефу-вередунку, Стефу-неслухняника забирає у звуконепроникному мішку разом із іншими неслухняними дітьми Чакалка – істота казкова, покликана перевиховати нечемних дітей і зробити із них… бабаїв. Вийде в Чакалки це чи не вийде, варто дізнатися з книжки, а я лишень зазначу, що трилогія надзвичайно цінна тим, як доступно в ній подаються різноманітні знання про природу.
     Повість написано доброю живою мовою для учнів молодшої та середньої школи.

   Сашко Дерманський " Трилогія про Чудове Чудовисько"

Сашко Дерманський – один із небагатьох українських дитячих письменників, який справді вміє писати смішно. Йдеться не про легенькі усмішки від поодиноких вдалих жартів чи застиглої посмішки від зчитуваної іронії або сарказму, які виловлює дорослий читач, а про справжній сміх від добротного гумору, доступного і дорослим, і дітям.
     Головні персонажі повістей – дівчинка Соня, її рожевий у фіолетові цяточки друг Чу (властиво, Чудове Чудовисько) і компанія, яка то тут, то там допомагає друзям урятуватися від чергової халепи.

 Леся Вороніна «Таємне Товариство Боягузів, або Засіб від переляку № 9»
    Хлопчик Клим, боягуз, що боїться хуліганів, одного разу дізнається про Таємне Товариство Боягузів. Вступивши до нього, він розкриває, що Землі загрожують прибульці з космосу, які поширюють вірус страху. 
     Але ті, хто й так боягузи, можуть побороти страх і протистояти лиходіям. Клим потрапляє в пригоди у часі й просторі, щоб врятувати батьків, бабусю, друзів та увесь світ.

Елеанор Портер "Поліанна" 
     Уже понад століття 11-річна Поліанна вчить читачів найголовнішому – бути щасливими. Сюжет може видатися банальним і вже тисячі разів читаним у романах Діккенса: маленька сирота після смерті батька оселяється в суворої тітки, яка з кожною новою сторінкою стає все менш строгою і в результаті й зовсім лагідною. Дивовижно, як геть не нова й місцями жахливо сентиментальна історія може мати такий життєдайний ефект. Підозрюю, все завдяки грі в радість: Поліанна постановила в будь-якій життєвій ситуації радіти, навіть коли радіти геть не було з чого.
       І ця гра, мов вірус, вражає читачів.




Немає коментарів:

Дописати коментар