вівторок, 31 жовтня 2017 р.

Заморське свято - Хеловін

      У ніч із 31 жовтня на 1 листопада весь світ відмічає свято Хеловіна. Що ж то за свято таке? Звідки воно пішло? Як його святкувати?

     Отже, Хеловін - це свято нечистої сили. Прийшло до нас із Америки і Канади. Зараз стає все більш популярним у країнах Європи, а зокрема і в Україні. Найбільш гучно святкують це свято у Америці. Для них це 2 за значимістю свято після Різдва. Дослівно Хеловін перекладається як надвечір'я всіх святих душ.
Саме свято походить від кельтів, які колись святкували Новий рік 1 листопада. Кельти - це народ, який жив на теренах Англії, Ірландії.
Вважалося, що 31 жовтня мертві повертаються на землю, щоб оцінити справи своїх живих нащадків. Це був день, коли злі сили могли прийти у Наш світ і наробити злого: домові стукають у вікна і двері, відьми літають на мітлі по небу, чорти всіх лякають. Саме тому і придумали гарбуз у середині із свічкою, щоб їх відлякувати. Ще на пороги ставили їжу, щоб не злити нечисть. Потім це еволюційно перейшло в пригощання дітей цукерками.

Зараз є такий модний сленг. Приходиш стукаєш у двері до сусідів, простих людей і кажеш:"Цукерки або смерть". І вони мають дати тобі гостинця. Ще люди перевдягаються у різні костюми, влаштовують карнавали, запалення багаття, гадання, розказування страшних історій.
     Ну і не варто забувати про гарбуз. Одним із головних атрибутів свята являється "світильник Джека" у виді голови з вирізаного гарбуза і запаленої свічки всередині. Якщо його нема, то вже не свято. За легендою, крадій і алкоголік Джек обдурив Диявола,звідси й з'явилась традиція на Хеловін вирізати із гарбуза страшну рожицю і запалювати всередині нього свічки.

    В Європі це свято відзначають по-різному: найбільш розповсюдженими є вечірки у замках, де є багато можливостей. Тут можна і у привидів погратися і ховатися є де. Наприклад, німці влаштовують жахо-карнавал у замку Франкенштейна, що неподалік Дармштадта.
    В Україні Хеловін також відмічають, але, не так як у Європі. Зокрема, у нас більше розповсюджені вечірки у розважальних закладах із елементами маскараду.
                                      ХЕЛОВІН наближається!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар