понеділок, 10 квітня 2017 р.

Космос - далеко чи поруч?


      12 квітня все людство святкує Всесвітній День Авіації та Космонавтики. Це свято з'явилось на честь першого польоту у космос людини і тим самим воно підкреслює нестримну жагу людського роду до пізнання нових знань

 Зорі на небі яскраво палають,   Душу мою у ночі зігрівають.
 Вийди лишень ти на двір, подивися,
 Зорі на небі джерельна водиця.   Зцілюють серце, знімають образи
 Саме в цю мить, неодмінно відразу.
 Зорі на небі спокійно дрімають,
 Сумніви, біль, недовіра минають.   Зорі на небі, то сила всесвітня,   Щира, жива, осяйна, непохит             Здійснюють мрії, в найтяжчі   хвилини
 Зорі на небі - цілющі краплини.       
                                     Наталія Прохоренкова                      

      Космос захоплює та вражає. Дізнайтеся, що таке космос, цікаві факти про планети Сонячної системи, про зірки і чорні діри, а також про тих, хто здійснив перший політ у космос. Вирушаймоу Всесвіт цікавостей!


       Перший вдалий політ у космос здійснив Юрій Гагарін 12 квітня 1961 року. О 9.07 годині його космічний корабель стартував з космодрому Байконур, облетів Землю за 108 хвилин і приземлився поблизу міста Енгельс. За деякими даними, до Гагаріна в космос намагалися полетіти ще 4 людей, однак вони не повернулися живими. Варто зазначити, що вдалий політ Гагаріна повязаний із діяльністю видатного українського вченого та конструктора Сергія Корольова. Саме завдяки його геній програма Восток увінчалася успіхом.
















  






 Перший українць у космосі Павло Попович. Він побував там ще у серпні 1962 році, а потім у липні 1974 р.


     У листопаді-грудні 1996 року відбувся перший політ в космос українця (саме з незалежної України) Леоніда Каденюка. На космічному кораблі Колумбія в рамках українсько-американського проекту космонавти побували в космосі понад 15 діб. Під час цього польоту за межами нашої планети побували український прапор та тризуб, а також пролунав Гімн України.


    Перша жінка в космосі Валентина Терешкова. У 26 років вона радянський космонавт здійснила політ в космос, де за 71 годину 48 разів облетіла Землю і успішно повернулася.


З нашої планети можна розглядати інші галактики, причому не одну і не дві, а кілька тисяч. Найбільш помітні з них галактика Андромеди і Магелланові Хмари. Загалом, скільки всього галактик у космосі, підрахувати поки нереально.



Сонце теж коли-небудь «помре», але станеться це ще дуже нескоро йому відпущено мінімум 4,5 мільярда років. Щоб зрозуміти, наскільки величезне це світило, уявіть, що воно одне становить 99% від ваги всієї нашої Сонячної системи!





Мерехтіння зірки не що інше, як переломлення її світла, коли воно проходить крізь атмосферу Землі. Чим більше холодних і теплих повітряних шарів минуть промені, тим більше вони переломлюються і тим яскравішим здається мерехтіння.




Навіть якщо космічні кораблі досягнуть всіх планет Сонячної системи, здійснити посадку на деякі з них буде дуже проблематично. Меркурій, Венера, Плутон і Марс тверді тіла, а от Юпітер, Уран, Нептун і Сатурн це величезні скупчення газів і рідини. Правда, у них є свої супутники, на які і зможуть висадитися астронавти.


З Місяця завжди видно чисте небо, оскільки у нього немає атмосфери. А значить, звідти набагато краще, ніж із Землі, можна спостерігати за зірками.









Агресивний червоний 
колір Марса зявився через цілком мирні причини: на планеті високий рівень вмісту заліза
Іржавіючи, воно набуває червонуватого відтінку.








 Космос манить і кличе
 Все людство в політ.
 Мріють в космос полетіти
 І дорослі і діти. Здійсниться нехай мрія
 На всьому величезному світі.
 Космічні кораблі на старт відправте швидко
 І нехай вітає Місяць космічних туристів!


Немає коментарів:

Дописати коментар