пʼятницю, 21 вересня 2018 р.

Різдво Пресвятої Богородиці 21 вересня: що категорично не можна, а що потрібно робити


   
Щороку цей день відзначають 21 вересня, за старим стилем день припадав на 8 вересня. Також це свято ще називають другою Пречистою, першу відзначають 24 серпня, а трет - 4 грудня.

Що не можна робити

Сьогодні заборонено займатися важкою фізичною працею, всю роботу вдома, в городі або навіть в саду потрібно залишити на потім.
Сівши за стіл з сім'єю, не можна змітати крихти зі столу на підлогу. Якщо залишився хліб його потрібно дати домашнім тваринам.
Гріх сваритися з близькими і оточуючими вас людьми, намагайтеся вирішувати суперечки мирно.
Помисли теж повинні бути чисті, не можна не тільки підвищувати голос, а й бажати зла іншим людям, погано думати про них.
Сьогодні ще і пісний день, тому не можна їсти м'ясо і пити алкогольні напої.
У будинку повинна бути чистота.
Не можна брехати і розпускати чутки.
Будь-які старі образи краще пробачити в цей день.

Що потрібно робити сьогодні
     У церкві можна помолитися про сімейне благополуччя або про вагітність. Щоб незаміжню дівчину покликали заміж до Нового року, їй потрібно до світанку вмитися. В цей день в церкві проводять урочисту службу. Господині випікають хліб з буквами «Р» і «Б» (Різдво Богородиці). Цей хліб зберігається під іконами, а коли на серці гірко або хвороба, потрібно відламати шматочок і з'їсти.
    Також в цей день відвідують молодят, які повинні не тільки пригостити гостей, а й спокійно вислуховувати їхні поради. Чоловік показує гостям господарство, якщо все добре, а в хаті чисто, то сім'ї дарують подарунки.

Немає коментарів:

Дописати коментар