вівторок, 24 квітня 2018 р.

23 квітня - Всесвітній день книги та авторського права


Читайте! Читайте! Читайте!
Читайте не поспішаючи, щоб не втратити
жодної краплі змісту книги.
Читайте! Нехай не буде жодного дня,
коли б ви не прочитали хоча б однієї
сторінки з нової книги!
                                       К. Паустовський
     Те, що книга - джерело знань, сьогодні знають навіть наймолодші читачі. Але, крім цього, книга є «унікальним засобом самовираження, просвіти й комунікації».
   Свято, ідея організації якого належить Організації об'єднаних націй з питань освіти, науки і культури, сьогодні відзначається в десятках країн світу. Вперше цей день стали святкувати в Іспанії в Каталонії (1996), де уже понад 80 років існує традиція дарувати в день святого Георгія троянди і книжки тим, кого любиш.
   Троянди символізують кров, пролиту Георгієм у битві з драконом, а книги нагадують про сумну дату 23 квітня 1616 року, день смерті Сервантеса, автора найкращої книги «Дон Кіхот».
   23 квітня - знаковий день для світової літератури: в цей день, окрім Сервантеса, померли Шекспір, Інко Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський. Цього дня народилися Моріс Дрюон, Володимир Набоков Андрій Курков, Григорій Тютюнник. Беручи до уваги цей факт, цілком природно, що Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі в 1995 році, вирішила віддати в цей день данину уваги і шани книжкам і авторам, закликаючи молодь знаходити задоволення у читанні, поважати безцінний вклад тих, хто своєю творчістю сприяє соціальному і культурному розвитку і заснувала Всесвітній день книги і авторського права.
   З нагоди Всесвітнього Дня книги та авторського права сердечно вітаємо письменників, видавців, бібліотекарів, книгорозповсюджувачів, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово!
   А всім шанувальникам книги бажаємо нових відкриттів, реалізації творчих задумів та натхнення! Сподіваємось, що придбана або прочитана у цей день книжка стане її власнику справжнім другом і порадником на довгі літа.
   І знов у мандри запросять вас книги...


 

Немає коментарів:

Дописати коментар